Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

söndag 13 december 2009

Yes we can!

Stämningen på rådhusplatsen var full av kämparglöd och glädje långt innan mannen, som vi alla väntat på, dansade ut på scenen. När han väl uppenbarade sig fick han hela publiken att dansa med, en bedrift av en man som börjar närma sig de 80. Den otroliga tajmingen och karisman hos en av världens största moraliska auktoriteter får publiken att jubla gång efter gång. Den vi talar om är naturligtvis den oefterhärmliga Desmond Tutu. Ja, som ni märker har vi alla blivit lite förälskade.

Det är väl inte alltför konstigt. Mr Tutu lyckades inspirera oss alla till att orka fortsätta bry oss, orka fortsätta påverka beslutsfattare, orka tro på ett förändrat klimat. Och detta ska vi göra tillsammans, YES we can! Yes WE can! Yes we CAN!

Tvärtemot vad man kan tro är inte klimatkämpandet slut i och med den stora demonstrationen. Idag skedde det som vi alla kämpat för. Idag lämnade nämligen Desmond Tutu över Countdown to Copenhagens alla 512 894 namnunderskrifter över till chefssekreteraren för FN:s klimatkonvention, Yvo de Boer. En halv miljon! Fatta! Yvo de Boer är visserligen ingen politiker, men han är den som ska få politikerna att göra de som de ska göra.

När namnöverlämningen var avklarad ville Desmond Tutu dansa vidare med Outlandish, även fast han borde ha tagit sig vidare till Vår Frue kirke och delta i den ekumeniska gudstjänsten. Trots dansen hann han dit före drottning Margrethe. Vi dansade dock lite för länge och fick se gudstjänsten på storbildsskärm från Universitetshallen alldeles bredvid.

När klockorna ringde skyndade vi vidare för att hinna med vårt fina museitåg från 60-talet. Här sitter vi nu och minns att vi faktiskt kan och det kan ni med.

/Uppsalagruppen