Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

torsdag 18 oktober 2007

Världsfattigdomsdagen = Aktionsdag

I tisdagskväll träffades vi och tillverkade plakat och "valurna" som kom till användning under gårdagens aktion i Göteborg. Vi var ett gäng Diakoniaaktivister som höll till utanför Valand från klockan 12 til klockan 18. Utrustade med plakat med budskapen "Utrota fattigdomen nu!" och "Halvvägs till att Millenniemålen ska vara uppfyllda - dags att sätta fart!" stod vi och delade ut vita armband till förbipasserande. Ca 700 armband lyckades vi göra oss av med - en rätt okej insats måste man säga!

För de personer som inte hade alltför bråttom förbi fanns det även möjlighet att skicka ett vykort till vår biståndsminister - Gunilla Carlsson (inte många som visste vad hon hette!). Detta var en del av kampanjen "Put your money where your mouth is" som riktar sig till Världsbanken. Kampanjen pågår runt om i Europa och vill påverka våra biståndsministrar att påverka Världsbanken att arbeta på ett justare sätt. T.ex. genom att investera i förnyelsebar energi istället för i fossila bränslen. Mer om kampanjen finns att läsa på hemsidan www.worldbankcampaigneurope.org - där kan man även passa på att själv tycka till i frågan. Under de timmar vi stod på stan igår lyckades vi få in 388 påskrivna vykort som vi ska se till att Gunilla Carlsson får på sitt bord. Inte illa!

Vi blev även påhälsade av både Metro och av GP, vilket ju gav en extra kick! Går man in på www.gp.se får man se en vitklädd Gudrun. Att reportaget säger att vårt syfte var att "uppmärksamma människor på världsfattigdomen och FN:s millenniemål" känns dock lite sådär. Så kan det gå när man inte får nån chans att läsa igenom texten... Förstår faktiskt inte var hon fick den formuleringen ifrån. Kanske var det den halvdana texten som gjorde att vi inte fick plats i pappers-GP... Tyvärr kunde jag inte heller hitta ens en liten notis i Metro. Det gör mig lite besviken, då de ju faktiskt var där och snackade med oss och fotade!

Nåväl, jag ska inte låta några usliga tidningar göra mig mindre nöjd med vår insats igår! Vi pratade faktiskt med massor av folk! och 388 påskrivna vykort som sagt. -You've got mail Gunilla Carlsson! (snart)