Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

onsdag 17 oktober 2007

Aktion på FN:s världsfattigdomsdag

Mihihiiii! När jag nu sitter och tänker tillbaka på dagens aktion blir jag nästan lite sådär pirrig i magen som man kan bli när man står och försöker berätta för lunchsugna gångtrafikanter om millenniemål och fattigdom. Dagens aktion är avklarad och vi känner oss nöjda!

Omgivna av fina skyltar om FN:s världsfattigdomsdag och iklädda söta banderoller som gjorde att vi alla symboliserade varsitt millenniemål stod vi idag vid lunchtid på ett torg i Uppsala och delade ut vita band. Tack vare grym förstärkning från Speak lyckades vi karaktärisera alla åtta målen och på mindre än en timme bli av med 500 band med tillhörande broschyrer!

Så vad handlade aktionen om? Jo, idag är det FN:s världsfattigdomsdag, vilket vi valt att uppmärksamma genom att stå på stan, dela ut vita band med texten ”Utrota fattigdomen nu” och informera om millenniemålen. Saken är nämligen den att noll av de åtta millenniemål som formulerades på FN:s toppmöte år 2000, kommer att uppfyllas till det utsatta året 2015 med den takt som vi håller idag. Dags för politiska kraftansträngningar alltså! Tycker i alla fall vi, och nu hoppas vi att ett antal Uppsalabor också tycker det.

Trots pressmeddelandeutskick till fyra olika lokala medier dök inte någon upp på aktionen. Jag väljer att tolka det som att de gärna hade kommit, men att det hände så många andra helt galet intressanta saker idag, att de inte hann med oss. Politiska löften, svält och skola för alla… Man får ju förstå att det inte är saker som kan prioriteras.

Tack alla Speakare och Diakoniaaktivister för väl genomförd aktion!

Ps. Vill du veta mer om millenniemålen? www.millenniemalen.se Ds.