Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

tisdag 2 februari 2010

Länktips: www.rattvishandel.net

Nätverket rättvis handel (http://www.rattvishandel.net/) är en godisfabrik för oss stolliga aktivister. Här finns en massa fakta om hur de olika typerna av rättvis handel (långt ifrån bara Rättvisemärkt) ser ut och fungerar, vad det finns för olika aktörer inom rättvis handel och även fakta kring vilka varor som finns och hur man får tag på dem. Här finns en enorm resursbank med rapporter, informationsmaterial, kartor till rättvisa butiker, bemötande av kritik med mycket mera. Här finns nyheter kring vad som händer gällande rättvis handel ute i landet och kalendarium för ambassadörsutbildningar. Och så finns det inte minst ett community som fungerar som en slags blogg med ca 40 olika författare som kan kommentera varandras inlägg.

Rättvis handel är oerhört viktigt för fattiga människors utveckling. Även om man ger miljarder i bistånd till ett land kan allt gå upp i rök om rika länders handel med landet innebär svältlöner, tvångsarbete och orättvisa villkor, t ex att man pumpar in europeiska subventionerade varor på den afrikanska marknaden som konkurrerar ut de afrikanska varorna. Därför är rättvis handel ett oerhört viktigt initiativ som det är väl värt att engagera sig i. Och rattvishandel.net är ett riktigt bra och satsat sätt att engagera sig i det. Ses där?