Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

tisdag 16 februari 2010

Vatten, en bristvara

På gårdagens Diakoniaakivitmöte i Uppsala var temat vatten. Erik, Karin, Daniela och Fredrik berättade om olika aspekter på vatten: hur mycket det finns, vad vattenbrist orsakar för sjukdomar, vad för risker det finns med att försöka kontrollera vattnet för mycket - och på slutet klämdes det även in lite info om de där sopöarna ute i Stilla havet som sägs vara stora som Texas.

Erik berättade att det finns ca 1 400 000 000 000 km3 vatten i världen. Det är ju inte lite direkt, så ovanstående rubrik kan kännas missvisande. Men av dessa mängde vatten är det bara 2,5 % som är sötvatten. Och av dessa 2,5 % sötvatten finns 70 % i snö och is, vi kommer inte åt det helt enkelt. Ytterligare 30 % kommer vi inte heller åt pga att det är så djupt nere i marken. Det är bara 0,3 % av 2,5 % av världens vatten som vi kan dricka. Följande bild illustrerar det ganska tydligt:


Det ljusaste blåa fältet nere till höger är alltså det vatten vi kan dricka. Många tror att vatten kommer bli orsaken till många konflikter i framtiden. Vi måste vara sparsamma med denna bristvara. Vi har visserligen mycket gott om vatten här i Sverige, och ingen annan lider av att vi använder det, men vi bör tänka oss för innan vi t ex köper vattenkrävande varor från eller turistar i ett land med vattenbrist.