Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

onsdag 4 november 2009

Våra mobiler bidrar till afrikanska krig

Demokratiska Republiken Kongo är ett land i centrala Afrika med ca 60 miljoner invånare som befunnit sig i ändlösa konflikter i tiotals år. Av alla världens konflikter är det den i DR Kongo som skördat flest offer sedan andra världskriget: 5,4 miljoner människor de senaste tio åren. På grund av allt våld, all undernäring och alla sjukdomar konflikterna för med sig dör 1000 kongoleser varje dag. En miljon människor befinner sig på flykt. Var tredje kvinna har våldtagits, då våldtäkt används som vapen för att förtrycka befolkningen. Efter våldtäkten tar soldaterna sina knivar eller gevärspipor och totalförstör underlivet.FN och massvis med människorättsorganisationer är överens: metaller och mineraler som används i bärbar elektronik, dvs. mobiltelefoner, bärbara datorer, mp3-spelare, kameror, GPS-apparater etc., förlänger och förvärrar kriget i Kongo. Kongo är oerhört rikt på mineralfyndigheter som Koltan, kassiterit och kobolt - 49 % av hela världens kobolt finns i DR Kongo - särskilt i Kivuprovinserna i öster finns det mängder av dessa naturfyndigheter som används i bärbar elektronik. Det är i Kivuprovinserna konflikten pågår. Statens roll där är nästan obefintlig, vilket gör att gerillorna leker stat och tar kontrollen över gruvorna och beskattar arbetarna.

Detta har pågått i flera år, och FN har sedan länge uppmanat till bojkott av kongolesiska metaller och mineraler. Ändå ser det likadant ut idag. Vi konsumenter måste höja vår röst och kräva en märkning som garanterar att bärbar elektronik inte har bidragit till krig och kränkningar av mänskliga rättigheter. Gå in här för att delta i kampanjen för konfliktfria mobiler!