Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

lördag 28 november 2009

Aktivism framför datorn

Ena dagen aktivistas det på spårvagnar i Göteborg. En dag inom en snar framtid kommer det aktivistas och demonstreras så det står härliga till (på ett föredömligt fredligt sätt) på en gata i Köpenhamn. Och en lördagseftermiddag som denna aktivistas det lite framför datorn. I alla fall i mitt hem.

Var in på Rena kläders hemsida i torsdags och såg deras vykortskampanj till textilföretag, med anledning av deras nya rapport Hem ljuva hem. Jag slängde iväg ett förifyllt vykort till Hemtex. Ni vet det där företaget som alltid verkar ha utförsäljning, som om de ska lägga ner. Frågorna handlade om arbetsvillkor, miljöarbete och sånt. Och redan igår fick jag svar. Svaret var nog dock lika förformulerat som mitt vykort (de har väl förmodligen fått ett antal redan), och gav inga förvånande svar. Code of Conduct, rätt att organisera sig fackligt, bla bla, inget barnarbete, minimilöner bla bla. Same old same old. Jag kollade runt lite på deras hemsida, ögnade igenom den till skyarna upphöjda Uppförandekoden och författade sedan ett följebrev med några ytterligare frågor. Om de har produktion i Kina, hur kan de då ställa krav på att arbetarna ska få organisera sig fackligt? Oberoende fackförbund är ju inte tillåtna där. Om de ställer krav på minimilön till sina underleverantörers arbetare, kan de då på något sätt försäkra sig om att det faktiskt går att leva på den lönen? Minimilöner ger som bekant oftast ett minimiliv. Inte möjlig att leva på helt enkelt. Och om de i sin uppförandekod inte tillåter längre än 60-timmarsveckor, ser de då också till att de ger tillräckligt långa deadlines till deras underleverantörer för att hinna tillverka beställningen utan att de ska bli tvungna att tumma på det kravet? Ser med spänning fram mot svaret. Får se om det kommer lika snabbt som det förra.

Så hurra för aktivism framför datorn! Livet blir liksom lite härligt när man kan påverka åtminstone litelitegranna utan att behöva lyfta på rumpan från sin sköna fåtölj.