Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

lördag 3 december 2011

Utbldning i stället för hat och stenkastning

Idag inledde vi med dagen med en rundvandring i Gamla stan i Jerusalem. Bland annat så gick vi fram till Västra muren. Innan man får komma fram där så måste man gå igenom en säkerhetskontroll fär de tittar i ens väska, och det här med säkerhetskontroller verkar vara något som genomsyrar hela samhället här. Igår fick vi passera en säkerhetskontroll när vi gick in i en affär.

Efter en god lunch lyssnade vi på en föreläsning Yazid Said, som doktorerade i Islam.Han ansåg att man inte kommr att kunna lösa konflikten här på natiolnell nivå, utan att det snare måste tll en teologisk disskution med representatnter från de olika grupperna.

När han pratat färdigt satte vi oss i bussen för att åka till Betlehem och besöka ett flyktingläger där.Detta flyktingläger har funnits sedan kriget 1948 och liknar mer en stasdel än ett läger.Vi besökte Najid som arbetar på Fenix resorrce center. Centret skapade för att vara en resurs för det som bor i lägret, och har sedan deet bildades rivits och ateruppbyggts tre gånger av den Israeliska armen.Centret har bland annat en gymnastiksal, en trädgård, två lokaler som de boende i lägret kan hyra, ett kök som man beställa mat ifrån och ett videoprogekt, där ungdomar får göra sina egna filmer.Najid är en väldigt inspirerande person. Han pratade väldigt mycket om hur viktigt det är för honom att behålla hoppet och att han gör allt han kan för att förändra sin egen situation. Bland annat pratade han om att han hade uppmuntrat alla sina barn att utbilda sig på univrsitetet, trots att muren gör det svårt för de boende i lägret att ta sig till de ställen där arbeten finns.Han har valt ett konstruktivt sätt att arbeta för en förändring, han väljer människovärde och folkbilding istället för stenkastning och hat.