Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

lördag 9 januari 2010

Vad kommer vi uträtta under 10-talet?

I en intressant artikelserie har DN spekulerat i världens största utmaningar under tiotalet: Fattigdomen, klimatet, konflikter och maktfördelningen mellan väst och de nya växande stormakterna. De första tre, i viss mån kanske den fjärde också, är Diakonia djupt involverade i.

Men låt oss fokusera på de tre första. Det har aldrig varit så många hungrande som idag, en miljard människor. Millenniemålen lär inte bli uppnådda 2015 som man lovade. Klimatmötet i Köpenhamn blev ett fiasko, och de största utsläpparna har alla oerhört låga utsläppsminskningslöften. Fredsförhandlingarna i Israel/Palestina går trögt, och i både DR Kongo och Sudan som jag skrev om i förra bloggposten är det tyvärr risk för att krigen blossar upp igen. Med allt detta i beaktning kan tiotalet ses som ett dystert decennium.

Men det behöver inte gå så här! Resurserna finns för att uppnå millenniemålen i rekordfart, om bara den politiska viljan godkänner det. Ökad press på utsläppsländer kan få dem att höja sina bud, det har redan visat sig på andra håll i världen. Och ännu mer arbete för tolerans och fred kan göra att man undgår konflikter. Vi kan uträtta mycket under 10-talet. Låt oss kämpa tillsammans för att det här ska bli ett lyckat decennium som man minns med glädje.