Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

torsdag 22 oktober 2009

Insändare i UNT 091021

aktivisthelgen skrev några av oss insändare som man sedan kunde skicka till lokaltidningarna. I onsdags publicerades en av dem i UNT (Upsala Nya Tidning). Den hade av redaktörerna styckas ungefär till hälften, men på ett bra sätt så att budskapet kom fram ändå. Jag publicerar den ursprungliga, oklippta insändaren nedan:

Det är inte bara isbjörnar som drabbas av klimatförändringarna. Många av världens fattiga drabbas redan idag av torka och översvämningar som bidrar till svält och konflikter. De rika länderna släpper ut mest. Trots det drabbas de fattiga länderna värst av konsekvenserna eftersom de saknar resurser att hantera problemen. Därför förespråkar vi i Diakonia klimaträttvisa; att de rika länderna tar störst ansvar för att minska utsläppen av växthusgaser.

Vi driver tillsammans med Svenska kyrkan och flera utländska organisationer kampanjen Countdown to Copenhagen. Syftet med kampanjen är att Köpenhamnsavtalet bland annat garanterar att Sverige och andra rika länder tar större ansvar för att minska sina egna växthusgasutsläpp samtidigt som de betalar för klimatvänlig utveckling i fattiga länder. Dessa pengar ska inte tas från biståndsbudgeten.

Alla människor är lika mycket värda, men när vi förbrukar mer resurser än vår beskärda del betyder det att andra inte får tillräckligt. Om alla levde som vi här i Sverige skulle det behövas fyra jordklot. Politiska beslut är nödvändiga, men hur du lever i din vardag är också mycket viktigt. Cykla till jobbet, ät mindre kött, köp närproducerat, avstå från att flyga, köp lågenergilampor, handla second hand.

Ditt vardagslunk kan rädda liv!

Caroline Öberg
Johanna Skagerlid
Micael Grenholm

Diakonias aktivistgrupp i Uppsala