Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

lördag 10 oktober 2009

En uppmuntran...

Jag vet att det kan kännas tungt ibland att försöka påverka människor i sin omgivning, det känns som att det inte går att göra några större förändringar. Därför kan det behövas lite uppmuntran och bevis på att det går att göra saker.

Jag spenderar höstterminen i England, närmare bestämt på University of East Anglia utanför Norwich och vad är det då som man kan inspireras av här?

Jo, bland annat att:

-Norwich är en rättvisemärkt stad, man kan tycka vad man vill om det, men Fairtrade-loggan syns ofta och i många olika sammanhang –det är mycket lättare att köpa rättivemärkta varor i England än i Sverige.


-man får rabatt i vissa affärer om man har med sig en tygkasse att stoppa varorna i och inte tvingas använda miljöfarlig plast!
Och studenter på UEA har lobbat för rättvise- och internationella frågor en längre tid vilket resulterat i att:

-Universitetets affärer och caféer säljer så mycket rättvisemärkt och ekologiska varor som möjligt, det innebär allt från matvaror och kläder till pappersmaterial.

-Nestlé-produkter säljs inte alls i affärer och caféer på campus eftersom de anses vara producerade på oetiska grunder.

-
studentkorridorerna runt campus tävlar om vilka som kan spara mest energi och vara mest miljövänliga.

(Förutom det som nämnts ovan så har såklart skolan också en miljöpolicy om t.ex. energisparåtgärder och återvinning mm.)

Allt detta alltså tack vare att studenter och andra har varit ihärdiga och jobbat för frågor som de tycker är viktiga och därmed har de lyckats inspirera andra! Imponerande eller hur?!

Det går att genomföra förändringar!

/Karin


Självklart finns det även mycket annat kvar att göra här för en bättre och rättvisare värld, så även här har engagerade människor nåt att förändra!