onsdag 30 januari 2008
I-landsproblem på lunchen
Min arbetsplats ligger i ett område med extremt dåligt utbud av lunchrestauranger. När nu ett nytt och bra sushiställe öppnat är euforin stor. Idag åt min kollega sushi därifrån och vi ägnade ganska mycket tid åt att diskutera var han skulle hälla soyan. Det fanns nämligen inget fint litet "soyafack" i förpackningen han fick sushin i (som det brukar finnas). Han hade den i koppen men när han då doppade sushin fick soyan inte plats och rann ut överallt. Vi konstaterade att detta verkligen klassificerades som dagens i-landsproblem. Sen kom vi på att sushiätande faktiskt även innebär ett riktigt dilemma, nämligen "räk-frågan". De flesta håller med om att räkan på sushin är supersmarrig MEN odling av jätteräkor är helt katastrofalt för både natur och människor i många sydländer. Det är helt enkelt så illa att räkätande inte är gott när man tänker på det. (Lite info finns på www.scampi.nu) Alltså - ät sushi, häll soyan var du vill men be att räkan blir utbytt till något mindre harmfullt, förslagsvis vegetariskt.