Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

tisdag 19 juli 2011

Diakonia startar insamling till Afrikas hornDen nuvarande torkan på Afrikas horn beskrivs av FN vara lika allvarlig som den i mitten på 80-talet när en miljon människor dog, och redan har många dött på grund av törst och hunger. DN skriver:

FN varnar för att en av tre somalier är i behov av humanitär hjälp. Ett av tio barn riskerar att dö av svält i de värst drabbade områdena. Två år i rad har regnen där uteblivit och därmed även den livsviktiga skörden. Människor har till slut tvingats äta upp utsädet. Men när även det tagit slut fanns inget alternativ. De tar sig an en flera veckor lång vandring till vad som blivit världens största flyktingläger, med tomma händer och redan utmattade kroppar.

– De svälter redan när de börjar gå, säger Sofia Malmqvist.

Till skillnad från dem som flyr från större städer har de flesta på landsbygden inget att sälja som kan betala en bussresa eller uppehälle på vägen. De har inte heller vanan att gå långa sträckor eller kameler som kan hålla vatten.

Tre av Musleema Adens barn dog under vandringen.

– Jag har förlorat lite av mitt förstånd efteråt, berättade hon för Antonio Guterres, chef för FN:s flyktingorgan UNHCR, när han nyligen besökte lägret.

De som lyckas ta sig fram till Dadaab anländer till ett läger som passerade bristningsgränsen för länge sedan. Redan för tre år sedan fanns 180.000 människor – som framför allt flytt konflikten i Somalia – i lägret, från början byggt för 90.000 människor. I slutet av förra året hade det svällt till över 300.000 och nu trängs närmare 400.000 människor där.

– Det är ett par hundra som får dela på en toalett. Människor har också mindre vatten — många kan ens inte tvätta sig, säger Sofia Malmqvist.

Ändå är livet i lägret värt att ta sig till. Väl här får flyktingarna ett tält och lite mat och vatten. När de har registrerats av kenyanska myndigheter kan de söka vård på sjukhusen i staden som växt upp runt lägret och skriva in barnen i skolan. Men numera kan det ta tre veckor att bli registrerad. Och sjukhusen är överfulla.Klicka på bilden för att få den större


Klicka på bilden för att få den störreGe så mycket ni kan för att lindra den här fruktansvärda katastrofen! Ge till Diakonia här. Sprid vidare den här länken till era vänner.

Här kan du kräva att politiker ser till att alla katastrofens offer får hjälp och att inget liknande ska få ske i framtiden.

Ta också och gå med i Facebookgruppen Stöd till Afrikas horn.

Diakonia skriver i ett pressmeddelande:

Torkan på Afrikas horn är på väg att bli en svältkatastrof som drabbar miljontals människor. Människor är på flykt för att få tag på vatten och mat och värst är situationen i Somalia. Diakonia drar nu igång en katastrofinsamling för att undsätta dem som drabbats av torkan.

- Diakonia finns på plats i Somalia, Kenya och Uganda. Den här torkan har pågått under en lång tid och Diakoniakontoren i regionen och våra samarbetsorganisationer arbetar långsiktigt för att förhindra att katastrofer av det här slaget ska uppstå. Men nu måste ett regelrätt katastrofarbete till för att bistå dem som behöver mat och vatten, säger Diakonias generalsekreterare Bo Forsberg.

I Kenya är det framför allt Diakonias partnerorganisation National Council of Churches Kenya med ett brett kontaktnät i landet som har erfarenhet av katastrofarbete. De kommer bland annat att bistå torkdrabbade människor med mat och vatten. Ett viktigt bistånd är att förse skolbarn med mat så att de fortsätter gå i skolan.

I Somalia är Diakonias landkontor involverat i ett arbete för att säkra vattentillgång och bygga lokal kapacitet för att hantera katastrofsituationer. Just nu samarbetar Diakonia både med den kenyanska och somaliska regeringen för att upprätta ett säkert sätt att föra in biståndsmedel in i Somalia för att kunna bistå människor som saknar tillräcklig tillgång till mat och vatten.

- Vi vill förhindra att människor blir flyktingar i grannländerna. Om vi kan bistå dem på plats betyder det att de kan bruka sin mark igen när regnet kommer, säger Stephen Ndichu, ansvarig för Somaliaprogrammet på Diakonias regionkontor i Afrika.

Stöd Diakonias arbete genom att sätta in din gåva på 90 33 04 – 4. Märk gåvan med ”Afrikas horn”. Du kan också ge en gåva till Diakonias långsiktiga biståndsarbete som förebygger katastrofer som den som just nu drabbat människorna på Afrikas horn. Gå in på: http://www.diakonia.se/ge_en_gava

DN: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. SvD: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Dagen: 1, 2. Expressen: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Aftonbladet: 1, 2, 3, 4, 5, 6.