Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

torsdag 19 maj 2011

Lian Sakhong och situationen i Burma

I måndags besöktes Diakonias aktivistgrupp i Uppsala av Lian Sakhong. Sakhong var en av ledarna under studentupproren 1988 när tusentals dödades av militärregimen. Han satt tre gånger i fängelse och fick utstå tortyr på grund av sin frihetskamp. I början av 90-talet lyckades han fly till Sverige och är sedan dess bosatt i Uppsala. Han har rest mycket världen över och talat om religion, politik och mänskliga rättigheter i Burma.


Sakhong talade med oss om hur militärjuntan förtrycker landets etniska och religiösa minoriteter. De högsta ledarna inom militären tillhör folkgruppen myanmar, och genom uppkalla nationen efter dem själva, förbjuda alla språk utom myanmar och göra buddhismen till statsreligion diskriminerar man landets många minoriteter.


Men det finns hopp! Sakhong själv utgör ett imponerande exempel på Burmas starka motståndskraft som vägrar acceptera orättvisor. För några år sedan tog han emot Martin Luther King-priset och han är till stor inspiration för tusentals människor som engagerar sig för ett fritt och rättvist Burma.