Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

torsdag 10 juni 2010

Svenskt bolag anklagas för brott mot mänskligheten

En nyhet som är värd att uppmärksamma är att det svenska företaget Lundin Petroleum anklagas för krigsbrott och brott mot mänskligheten, i och med att de lagt bränsle på konflikten i Sudan där de borrar massvis med olja. Anklagelserna kommer bara från European Coalition on Oil in Sudan (ECOS), en koalition av ett 50-tal europeiska organisationer, bara några månader efter publiceringen av Affärer i blod och olja av Kerstin Lundell som tar upp flera brott mot mänskliga rättigheter Lundin Petroleum ska ha gjort sig skyldiga till i Afrika.

Lundin Petroleum har bestämt avvisat kritiken från både Lundell och ECOS. Det bör också nämnas att ordförande för Lundin Petroleum under tiden då krigsbrotten ska ha begåtts var ingen mindre än nuvarande utrikesminister Carl Bildt, vilket gör det hela extra känsligt. Han säger dock att han välkomnar en domstolsprövning.

Rapporten finns att läsa här, och satellitbilder som stöder tesen finns här. Lundin har för övrigt anklagats för diverse otrevligheter förut, bland annat av Diakonia.

Artiklar om anklagelserna mot Lundin: DN, SvD, Affärsvärlden, Aftonbladet, SVT, TV4.