Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

fredag 5 mars 2010

Ett stort steg för rättsäkerheten i Peru

Efter en god frukost hade gruppen (Diakonias ombudsresa till Latinamerika) en snabb genomgång av dagens tema: Mänskliga rättigheter. Den hölls av Diakonias landrepresentant i Peru: Magnus Hallbåter. Därifrån vidare till vårt andra hem, bussen, för ett besök hos partnerorganisationen Coordinare Nacional. Det blev ett mycket intressant samtal i fyra grupper. En grupp samtalade med den katolska organisationen CEAS. Det var intresant att höra representanten berätta om arbetet och att samarbetet med de evangeliska kyrkorna går bra, i alla fall på central nivå. En annan grupp informerades om processerna runt ex-president Fujimori, där Diakonia via sina partnerorganisationer APRODEH och IDL verkat för att få en rättegång till stånd. Detta har lett till att Fujimori fälldes för brott mot mänskliga rättigheter och nu avtjänar 25 år i fängelse. Ett stort steg för rättsäkerheten i Peru. Samtalet under lunchen var verkligen livligt efter alla intryck av mötet med några av Perus mest drivna MR-advokater.

Eftermiddagen ägnades åt ett besök på Nationalmuseeum där vi såg en fotoutställning med bilder från inbördeskriget 1980-2000. En utställning som inte lämnade någon oberörd. Bilderna var mycket starka. Ett obegripligt krig där ingen visste vem som var vän eller fiende.

Iréne Ambjörn, Lima