Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

lördag 21 februari 2009

Dag 7, 1 februari, Ouagadougou

Igår kom de flesta av oss tillbaka till Ouagadougou. Några blev kvar ute i en liten by i närheten av Gourcy. Vad de gör nu vet vi inte. Det var inte så att vi åkte ifrån dem av misstag eller att de gick vilse eller något sådant. Nej, nej - det var helt enligt planerna. Vi som kom tillbaka till Ouagadougou går nu och väntar på att samma sak ska hända med oss. Imorgon ska vi dela på oss igen och åka i små grupper till olika byar. Där ska vi försöka leva så nära det burkinabeiska landsbygdslivet vi kan. Jag är väldigt förväntansfull, men förväntan blandas med en liten oro. Oro och frågor över hur det ska bli där ute i byn. Frågor som alla handlar om hur ofta jag kommer att bli attackerad av kackerlackor. Jag tror att flera i gruppen bär på liknande känslor av förväntan, även om alla kanske inte tänker på kackerlackor.

Jakob


Dag 7, 1 februari, Gourcy

Vi i Gourcygruppen skulle alltså bo i byn Niessega strax utanför Gourcy. Diakonias partnerorganisation AMR (Association Monde Rural) skulle ansvara för vår vistelse där. Vi hade alltså stannat kvar i Gourcy när de andra åkte tillbaka till Ouagadougou på lördagen. Där skulle vi vila lite inför vårt besök i byn. Trodde vi i alla fall.

Den första infon vi fick av AMR:s grundare och ledare Amadou Wangré var nämligen att vi skulle ut till byn redan på lördagkvällen. Tröttkörda och inställda på en ledig söndag som vi var tvekade vi något inför detta förslag. Vår tveksamhet upptäcktes av Wangré och besvikelsen i hans min gick inte att ta miste på! Vi oroades lite över detta, ville ju inte göra ett dåligt första intryck, men efter lite förhandlande verkade det som om alla var nöjda med att vi skulle sova i Gourcy lördag-söndag och sen åka till Niessega på söndag eftermiddag.

Lördagskvällen spenderades sen på hotellet med mat, samtal med vår fantastiske tolk och vän Amidou, lektion i lokalspråket moré och annat trevligt.

Söndan skulle alltså va vår vilodag. Så värst mycket vila blev det dock inte. Vi inledde dagen med en härlig gudstjänst i Gourcys protestantiska kyrka. Mycket sång av tre olika körer plus en barnkör (plus vår svenska kör som framförde "Nära marken" och "Store Gud"), mycket bön, predikan på minst två språk, nattvard med mera var innehållet i denna 3,5 timmar långa gudstjänst, härligt!

Efter gudstjänsten var det dags för välkomstlunch hos AMR. Själva lunchen var mycket god men mycket snabbt överstökad. AMR:s personal försvann iväg nånstans och kvar blev vi med Wangré och Hubert Sougouri, volontär i AMR genom något FN-program. Dessa två gav en mycket utförlig lektion i vad AMR sysslar med, deras mål och strategier. Det kändes bra att få lite koll på organisationen innan vi skulle ut i byn.

Efter lunchen skulle vi alltså enligt planerna ha åkt till Niessega, men av okänd anledning blev det inte så utan resan blev återigen uppskjuten en dag. Mot kvällen drog vi oss därför tillbaka till hotellet där vi åt god mat och laddade inför morgondagen då vi äntligen skulle "hem till byn"!

Oskar