Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

onsdag 18 februari 2009

Burkina Fasoresan dag 5 - Gourcy den 30/1

Burkina Fasoresan dag 5 - Gourcy den 30/1

Vi sätter oss ner och försöker tänka igenom dagen och inser att det har varit en lång och händelserik dag. Intrycken och tankarna snurrar runt. Vi har äntligen fått komma ut och se några av Diakonias partners projekt i verkligheten.

En av dagens höjdpunkter var besöket på AMRs Human Right Center. Hit kommer klasser på 25 kvinnor och fem män för att lära sig läsa och skriva och för att lära sig vilka rättigheter de och deras barn har. Resurserna för centret var knappa, men vi mötte människor med en stark vilja att förändra, vilket inger ett stort hopp för byns framtid.


Sawado Halizata är kommunpolitiker och jobbar för att förbättra kvinnans situation i regionen. När hon pratar om jämställdhet sprudlar engagemanget och vi blir smittade av inspiration. Hon berättar om hur hon arbetar för att få fler flickor att gå i skolan och när vi besöker en grundskola kan vi tydligt se resultatet. Hälften av eleverna är flickor! Det finns mycket kvar att göra för jämställdheten, men det här är i alla fall en bit på vägen. Tänk vilken skillnad en enda kvinnas arbete kan göra!
/Stina och Lisa