Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

fredag 20 februari 2009

Dag 6 30 februari

På morgonen gjorde vi ett första besök hos en man som planterade skog på den Burkininesiska savannen. Efter en promenad i solen bland buskar och träd mötte han upp oss. Anledningen till hans plantering av träd var att han ville motverka ökenspridning. Allt för att marken inte ska försvinna vid regnperioden och ge växtlighet åt området. Denna man gav oss ett bra exempel på entreprenörskap och hur en person kan förändra. Det hade tagit 33 år för skogen att bli "fullvuxen". Problemet nu är att han inte äger marken lagligt. Marken har gått i arv och han som ej papper på att han äger den. Staten har varit där och mätt ut marken för att kunna sälja den vidare.Detta ger oss ett bra exempel på hur viktigt det är med landrättigheter och hur det moderna samhället krockar med det traditionella.


Dagens andra besök gick till stans statliga sjukhus. Vi besökte en barnavdelning. En central del av sjukhusets arbete går ut på att behandla undernärda barn. Läkaren som tog emot oss var en otroligt engagerad person som trots en svår uppgift ändå verkade mycket hängiven i sitt arbete.

Vi hann även med ett tredje besök under dagen. Vi träffade en organisation som hetter AAERO. Detta projekt arbetade med uppsökande verksamhet bland gatubarn i stan. Barnen utmanades i att vara drogfria och komma med till deras centre. Där får barnen lära sig olika yrken, bla snickeri, sömnad, svetsning. De kan ta emot 20 barn med 3 års satsning. Men det är många andra barn som kommder dit dagligen. Detta centre motverkar trafficking genom deras satsning på gatubarn. Projektet arbetar därmed att motverka trafficking i Burkina Faso. Det förekommer att barn plockas upp på gatan och säljs vidare till Elfenbenskusten.

En intensiv dag med många intressanta projekt och nu är det dags för att åka tillbaka till Ouagadougou!

/Elin och Malin