Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

onsdag 24 februari 2010

Inget nyp i mars!

Nu är det dags för en utmaning. I mars kör Örebrogruppen en kampanj som vi kallar ”inget nyp i mars” (och som bygger på tidigare kampanjer som Medveten Konsumtion har drivit). Häng på! Nyp står för nyproducerat och gäller inte sånt man hela tiden måste förbruka, som t.ex. mat. Det handlar om hur vi kan utmana våra sätt att tänka och om att försöka att leva mer på ett mer hållbart sätt, både för välden och oss själva.

Jag tycker att det är viktigt att det inte handlar så mycket om krav och förbud som om kreativitet och glädje. I stället för att köpa nytt kan man göra om gammalt, byta med varandra eller köpa begagnat. Eller tillverka något nytt själv. Kanske inte vi aktivister är de mest köpgalna, men genom att flytta fokus från att ett konsumtionsförbud till att producera och göra om tror jag ändå att alla kan utmanas, där vi är.

För någon handlar det kanske om att avstå från den där snygga tröjan, att tänka efter en gång till: behöver jag det här? Och har man väl börjat tänka på det sättet kan det vara svårt att sluta.

För någon annan blir det en uppmaning till att fundera över vad som är viktigt, att sluta jämföra sig med andras utsida. För konsumtion kan stressa och bli en absurd tävlig där ingen egentligen vill delta.

För mig handlar det nog allra mest om modet att skapa. Och då blir det roligt. Inte att utamana sig att avstå utan att våga. Det är den utmaning som ”inget nyp i mars” ger mig. Viken utmaning blir din?

Läs mer om kampanjen på vår facebooksida