Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

fredag 2 december 2011

Shabbat shalom

I Jerusalem är religionen alltid närvarande på ett sätt som man inte är vad vid i Sverige. I staden, som på olika sätt är helig och betydelsefull för judar, kristna och muslimer, blir tron synlig genom olika attribut. På gatorna ser man ultraortodoxa judar i långa kappor, hattar och lockar, nunnor och hör böneutrop från moskéerna flera gånger om dagen.

Dagens fokus för oss på resan har varit judendomen (de två följande dagarna ska vi lära oss mer om islam och kristendomen) och under förmiddagen besökte vi Yad Vashem som är ett museum till minne av förintelsen. Där fanns en stor utställning som berättade om nazisternas förtryck och illdåd mot judarna som kostade 6 miljoner judar livet.

Idag har vi även haft det stora nöjet att få lyssna till Göran Larsson berätta om judendomen och kopplingar mellan judendomen och kristendomen.

Den kunskap vi fått från Görans föreläsning fungerade som en väldigt bra introduktion till det vi skulle få vara med om under kvällen och som gjorde väldigt stort intryck på många av oss. Klockan fem i fyra (en timme innan solen går ner) inföll sabbaten idag i Jerusalem. Under sabbaten som varar från fredag kväll till lördag kväll är judarna lediga, samlas i synagogan för bön och äter en måltid tillsammans. Vi besökte en konservativ synagoga och blev guidade genom sabbatsbönen av Rabbi Eliora Herfroy Mischler, en kvinna i 30-års åldern från Frankrike som fått en katolsk uppväxt. Eliora berättade för oss hur hon under hennes forskning om förintelsen upptäckte namn på hennes släktingar i register från koncentrationsläger. Hon som redan tidigare men då utan att veta om sitt ursprung intresserat sig för judendomen fick nu en förklaring till varför hon dragits till judendomen. Bönen i synagogan hölls av en avslappnad amerikansk rabbin som medan han sjöng olika psalmer på hebreiska vaggade sin dotter till sömns.

Efter bönen åt vi tillsammans Rabbi Eliora fantastikt god sabbatsmåltid som inleddes med bön och att vi drack vin och delade bröd tillsammans. Under kvällen blev vi påminda om hur viktiga moment i den kristna tron såsom dopet, konfirmationen och nattvarden har sin grund i den judiska traditionen.

Redan så här efter andra dagen på resan slås vi av vilka otroligt fascinerande människor vi har privilegiet att få möta.