Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

fredag 11 december 2009

Vakna!


-Får jag bjuda på en pepparkaka? Ett leende på det och samtalet kom snabbt igång kring varför vi stod där på Mynttorget, iklädda morgonrockar, pyjamas och klockdräkter, ackompanjerade av Söderkårens musikkår.

Vi var ett ändå förhållandevis morgonpiggt gäng som möttes upp på Mynttorget vid åttasnåret för att bjuda på kaffe, pepparkakor och väcka Stockholmarna ur både natt- och klimatslummer. Banderollen hölls uppe och pinsen och flyersen delades flitigt ut. Som en extra krydda på moset direktsändes aktionen av SVT och vi fick positiv respons både från TV-tittare och kaffesugna människor på väg till jobbet.

Efter aktion tågade vi i samlad trupp till Clara kyrka där biskop Hans-Erik Nordin från Strängnäs stift höll i en sändningsgudstjänst. Han pratade om skapelsen som det första i Bibeln och uppmuntrade oss till fortsatt engagemang både i Köpenhamn och i framtiden.

Då Diakonia och Svenska kyrkan har chartrat ett tåg som ska köra oss från Stockholms Central till Malmö Syd var det ett utmärkt tillfälle att göra ytterligare en aktion på Centralen innan tågets avgång. Vi samlades runt ”spottkoppen” och på ett givet klockslag ringde allas mobiltelefonalarm varefter vi frös i 2 minuter. Alarmet var för att återigen uppmärksamma uppvaknandet och de två minuterna för de 2 grader som vi måste hålla uppvärmningen under. Runt omkring oss började folk fundera på vad som hänt och här kom våra kära klockdräkter väl till pass med sitt tydliga budskap!

Nu sitter vi samlade på tåget på väg ner till Nässjö för att hämta upp sörlänningarna. Det stickas, vilas, diskuteras klimat och mumsas på den vegetariska tacobuffén, allt för att samla krafter till morgondagens stora demonstration!

SVT:s Rapport filmade vår aktion på Mynttorget och avresan mot COP 15 och Köpenhamn

Sveriges Radios Människor och tro intervjuade Diakoniaaktivisten Cecilia Andersson på perrongen

Läs på Diakonias webb om vad vi ska göra på plats i Köpenhamn