Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

tisdag 15 december 2009

Dagen efter

Helgen var fantastisk med toppenstämning. Från frukostaktionen på Mynttorget, den långa och härliga tågresan med alla glada och förväntansfulla aktivister, till demonstrationen med tiotusentals andra engagerade och den fantastiska manifestationen när Desmond Tutu lämnade över en halv miljon namnunderskrifter till chefen för FNs klimatkonvention. Stämningen var på topp och helgen försvann på ett kick. När aktivisterna lämnat Köpenhamn i söndags kväll infann sig en konstig tomhet. I ett och ett halvt år har jag jobbat med att planera helgen tillsammans med mina europeiska kollegor och göra det möjligt för Diakonias aktivister att vara med. Och så var det helt plötsligt över. Lite dagen efter-stämning blev det allt.

Hur som helst, förhandlingarna går nu in i sin intensivaste fas, strax innan politikerna kommer hit. Tyvärr är det inte så lätt att följa dem. Igår skedde förhandlingarna bakom stängda dörrar i Bella Center så de representanter från organisationer som var inne kunde inte vara med. Många kommer inte ens in. Jag pratade med volontärer från Svenska kyrkan som är här. De hade köat i sju timmar utanför Bella Center utan att komma fram till registreringen! De fick vända tillbaka. Och det är inte ensamma. Frustrationen är mycket stor bland organisationsföreträdare som rest till Köpenhamn från när och fjärran och nu inte kommer in till förhandlingarna.

Jag var en sväng på Klimaforum, mässan i centrala Köpenhamn som är öppen för allmänheten, och där är det full fart. Programmet är minst sagt brokigt med representanter för allt från Via Campesinas småbönder och Tuvalus ungdomsorganisation till ”hotade Tibetanska nomader” och miljövänliga byggnader. Utanför hoppade en ledsen pingvin hopprep. Ibland är det inte helt enkelt att hänga med i budskapet, men engagemanget är det inget fel på.

En ledsen pingvin fångar stämningen i förhandlingarna.

Kontrasten mellan helgens stora engagemang och ärliga önskan om en bättre värld och den ineffektivitet och egoism som präglar förhandlingarna nu är slående. Politikerna har en tuff uppgift framför sig när de kommer hit i slutat av veckan.
Imorgon ska jag försöka komma in i Bella Center med hjälp av en lånad ”andra-ackreditering” som nu behövs och att snällt köa. Imorgon kommer också de mer våldsamma aktivisterna som kampanjar med sloganen ”Never trust a cop” försöka inta Bella, dock med betydligt aggressivare metoder. Vi får se vem som lyckas…