Efter många turer är förhandlingarna i Bella center nu tillbaka på två spår; ett om förlängning av Kyotoprotokollet och ett om de långsiktiga åtagandena. Mycket tid har förlorats i dispyter om detta och andra formfrågor. EU anklagar nu de fattiga länderna i G77 och Kina för att de orsakat denna försening och eventuella kollaps. Det är absurt. Det G77 har efterfrågat är ganska basic. Att förhandlingarna ska följa den plan som gjordes upp på mötet i Bali om hur de skulle ske, att texter och underlag ska distribueras i förväg m.m. Alla som har varit med i en förening av något slag förstår att det är helt rimliga saker att be om. De rika länderna å andra sidan har tillgång till vetenskapen och vet vad som behövs för att hålla temperaturen under två grader. De vet också att de har ansvar för de utsläpp som skett och möjligheten att minska nu. Det är på grund av att de inte kommer till mötet med löften om radikala utsläppsminskningar hemma och finansiering för anpassning och minskningar i fattiga länder som vi inte har ett utkast till avtal just nu.
De flesta organisationsrepresentanter var avstängda från Bella center idag. Jag gick bort till Klimaforum. Sist jag var där stod det en ledsen pingvin utanför, idag var det en ledsen älg! Jag gissar att världens största koncentration av djurkostymer just nu finns i Köpenhamn. Jag har sett fåglar, björnar, nåt oidentifierbart prickigt och isbjörnar så klart. Inne på Klimaforum lyssnade jag på ett seminarium som var ganska spretigt men tog upp en intressant jämförelse. Talaren jämförde klimatkrisen med slaveriet. Då var det ett överutnyttjande av mänsklig energi i form av slavars arbete, nu handlar det om energi från fossila bränslen. Avskaffandet av slaveriet började också med människors övertygelse att det var moraliskt fel. Enligt talaren var det ca 300 företag som kontrollerade slavhandeln, liksom det (också enligt henne, jag har inte kunnat kontrollera detta) är ca 300 företag idag som står för 78 % av världens utsläpp av växthusgaser. Det finns alltså flera likheter. Slaveriet avskaffades genom att man 1) tog bort subventionerna, 2) gjorde verksamheten illegal och 3) skapade subventioner för andra sektorer som de tidigare slavhandlarna kunde engagera sig i istället. Skulle vi kunna använda samma tre åtgärder för att stoppa fossila bränslen? Vad tror du? Kanske. Hur som helst är det nyttigt att påminna sig om att dåliga system som verkat helt omöjliga att rubba faktiskt har förändrats förr. Och det kan ske igen.
Kvällen avslutades på en ceremoni för klimataktivister. Det var massor av ljus, tal och musik. Flera av talarna sa att vad som än händer på förhandlingarna så har en ny global rörelse för ett rättvist klimat fötts i Köpenhamn. Jag tänker vara med i den. Vill du?
KLimaträttvisa lyser