- Påverka politiker och företagare. Det är de som har den största makten, vid sidan om konsumenterna, att påverka detta. Skriv insändare och brev, gå med i demonstrationer, var högljudd och envis så lyssnar de förhoppningsvis. Vi har redan lyckats få igenom rättvisemärkt kaffe och bananer – nu är det dags för elektronik!
- Kolla efter innan du köper elektronik. Vissa företag är mer måna om var mineralerna och metallerna kommer ifrån än andra. En rapport (den finns i kortfattad version här) från makeITfair, Swedwatch och Fair Trade Center studerade fyra svenska mobilopperatörers etiska krav på mobiler, och det visade sig att Tre saknar etisk uppförandekod och att Tele2 förvisso har en men som saknar förbud mot tvångsarbete och barnarbete (!). Företag som Nintendo, Sony och Microsoft har kritiserats för att de knappt tar någon hänsyn till människa och miljö när de producerar sina spelkonsoler. Jag kan rada upp flera andra företag som inte är så noga med att ta hänsyn till det här (Apple, LG, Motorola, m fl) men min poäng är att om du vill köpa elektronik – kontrollera först noga företaget som producerar den.
- Köp TCO-märkt. Ett bra sätt att veta om produkten tagit hänsyn till arbetarnas villkor är att se om den är TCO-märkt. TCO är först och främst en miljömärkning som ser till att utsläppen under produktionen av elektronikvaran varit låga, att inga giftiga ämnen släppts ut i naturen etc, man ser även till att strålningen i t ex mobiltelefoner är låg. Men för att en produkt ska få märkningen måste den ha utvunnits under schyssta arbetsvillkor, TCO skriver på sin hemsida: "För att få TCO-märket ska varumärkesinnehavaren arbeta aktivt med att förbättra arbetsförhållandena vid tillverkningen av produkten. Det inkluderar frågor som fackliga rättigheter, arbetstid, skälig lön och tvångs- och barnarbete." TCO är det närmaste rättvisemärkt elektronik vi kan komma idag. Dock är utbudet ganska litet än så länge (nästan uteslutande datorskärmar), så vi konsumenter måste fortsätta ställa krav på producenterna.
- Köp begagnat eller inte alls. Ett effektivt sätt att inte blanda sig i all den blodsutgjutelse som sker i elektronikindustrin. Mycket av den elektronik folk gör sig av med funkar utmärkt. Genom att öka second hand-marknaden när det gäller mobiler minskar antalet som köper metaller och mineraler från orättvisemärkta, krigsdrabbade gruvor. Och självklart kan man leva mobilfri. Mp3-spelare och digitalkamera är det uppenbart att man kan bojkotta.
- Återvinn!! Släng aldrig någonsin e-avfall i soptunnan, elektronik innehåller mängder med miljöfarliga gifter. När du återvinner elektroniken kan metallerna och mineralerna också användas i ny elektronik och håller industrin borta från DR Kongo.
- Sprid information. Detta är den viktigaste punkten. Som sagt har vi konsumenter väldigt stor makt, och grunden till problemen i elektronikgruvorna är att så få känner till dem. Folk verkar tro att mobiler växer på träd. Jag har gjort mitt bästa för att sprida information om detta här på bloggen, nu är det din tur. Till din hjälp kan du fördjupa dig i ämnet på Kyrkornas globala veckas fördjupningssida samt hämta fakta från Fair Trade Center, makeITfair och Swedwatch. Se också filmerna Grand Theft Congo och Blood Coltan. Och framför allt: engagera dig lokalt i kampanjen för konfliktfria mobiler! Vi är i detta nu mitt inne i Kyrkornas globala vecka som uppmärksammar detta, se här vilka evenemang som sker i din närhet.
måndag 16 november 2009
Så stoppar du Afrikas mobilkrig
Nu har jag berättat lite om hur din mobil/mp3-spelare/digitalkamera/laptop/annan bärbar elektronik kan ha producerats under hemska förhållanden och bidragit till krig. Förhoppningsvis tycker ni detta är oacceptabelt och vill hjälpa till att stoppa detta. Men hur gör man då? Här är lite tips: