Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

onsdag 11 november 2009

En mur är bara en bro på högkant...

I måndags var det 20år sedan Berlinmuren föll. En helt ny värld med en massa nya möjligheter öppnades för tusentals människor. En helt ny frihet började ta form i människors liv. Det firas med glädje och stolhet. Det gamla hårda livet är för dessa människor ett minne blott.

13år efter Berlinmurens fall började man bygga en ny mur, i en annan del av världen. Denna mur står stadigt än idag och fortsätter att växa och stärkas. Det hårda livet är en verklighet varje dag för flera tusentals människor som berörs av denna mur och dess upprätthållare.

En mur har två sidor och de liv som levs på vardera sida av muren påverkas av dess existens. De påverkas ofta på olika sätt och vissa mer än andra, men påverkas gör de i vilket fall som hellst. När kan en ny värld med nya möjligheter öppnas och en ny frihet börja ta form för människorna som lever i Israel och Palestina? Hur länge ska vi behöva vänta på att denna mur ska falla? Hur gör man en sanning av Emil Jensens insiktfulla ord "En mur är bara en bro på högkant"?

Att förändra strukturer tar tid. I Berlin väntade man 28 år.
Diakonia jobbar på det här och de gör ett bra jobb tycker jag.
Vill du veta mer om hur Diakonia jobbar och hur de förhåller sig till Israel och Palestina läs mer här:
http://www.diakonia.se/sa/node.asp?node=295