Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

söndag 1 november 2009

Det händer grejer!

Efter två veckors resa i norra Thailand för att besöka Diakoniapartners tillsammans med årets MUL-klass kan jag konstatera att det händer grejer. Bra grejer! Män, kvinnor och barn bland de etniska minoritetsgrupperna har lyckats få medborgarskap, vilket gör att de kan resa fritt, kan ta examen och få tillgång till billig sjukvård. Toaletter byggs i byarna - färre får diarré. Myggnät sätts upp - färre får malaria. Bönder uppmuntras att diversifiera sina odlingar, så de inte ska bli så sårbara om risskörden slår fel. Flickor och unga kvinnor som utsatts för trafficing och tvångsarbete får chans att utbilda sig och bygga upp sina liv igen. Personer som lever med hiv undervisar och informerar om sjukdomen, så stigman kring sjukdomen minskar och de smittade får upprättelse.

Allt detta tack vare en handfull av samarbetsorganisationer till Diakonia som varje dag, till synes outtröttligt kämpar på. Modiga män och kvinnor som vägrar nöja sig, vägrar finna sig i förtryck och fattigdom, utan faktiskt gör något för att förändra.

Och det bästa är att detta bara är en bråkdel av vad som görs i världen. Jag hann träffa 7 partnerorganisationer under mina två veckor i Thailand. Totalt stödjer Diakonia ungefär 400 organisationer i 35 länder. Tänk då vad mycket bra som händer runt om i världen!

Så kom inte och säg att det inte går att förändra. Kom inte och säg att det är hopplöst. Jag kommer inte tro dig. För jag vet att det händer grejer här i världen. Bra grejer!