Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

måndag 14 maj 2012

Ät upp maten!

Det första tema som stockholmsgruppen tog sig an under vårterminen var matsvinn.


Efter att ha läst på om ämnet och diskuterat aktionsstrategi tryckte vi upp material och hörde av oss till några butiker för att höra om de var intresserade av att ha oss stående i deras foajé för att informera kunderna om hur mycket av den mat de bär hem från affären som enligt statistiken hamnar i soporna.

Den butik som tackade ja till erbjudandet var Coop Forum i Bromma Blocks. Lördag den fjortonde april var vi därför ett gäng som trotsade snön som tycktes falla ihärdigare än någonsin just den dagen och åkte ut till butiken iklädda våra Diakonia-tröjor.

Väl på plats dukade vi upp kaffe som vi kokat och tagit med oss och kakor som några av oss aktivister bakat. En aktivistträff hade vi ägnat åt att tillverka magneter med tips på hur vi med enkla medel kan ta till vara på den maten vi köper. Dessa, och flygblad med information om hur mycket mat som faktiskt slängs, delade vi ut till de kunder som passerade oss under förmiddagen.

Trots att många kunder tycktes ha bråttom var det många som stannade för att ta en kopp kaffe och prata om varför vi slänger så mycket mat och vad vi kan göra åt saken. Många som inte hade tid att stanna och prata fick ändå information att ta med sig och begrunda hemma.

För att kunderna redan på långt håll skulle se vad aktionen ville förmedla hade vi byggt upp en liten installation med intentionen att illustrera hur stor del av maten vi köper hem som hamnar i soptunnan.

Sammanfattningsvis upplevde vi att det här blev en trevlig aktion och att den inte krävde mer jobb att genomföra än att vi skulle kunna tänka oss att göra om den i en annan butik. Ämnet kommer att forstätta vara aktuellt och tåls att tas upp fler gånger!