Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

måndag 29 november 2010

COP 16

För nästan ett år sedan samlades världens topp politiker i Köpenhamn för att enas om ett juridiskt bindande avtal kring klimatförändringarna. Mötet var på allas läppar. Klimatförändringar och koldioxid var de mest frekventa ord tidningarna använde. På nyheterna visades dramatiska bilder från översvämmade byar och torkade skördar. Till varje pris måste vår planet räddas!

Ett år har gått. Tystnaden är total men klimatförändringarna slutar inte för det. Varje dag släpps det fortfarande ut massiva mängder koldioxid i luften. Förändringar i klimatet gör det fortfarande svårt för bönder runt om i världen att försörja sig.

Idag inleddes klimatmötet i Cancún, México. Det finns inga förhoppningar om att världens länder kommer signera något juridiskt bindande avtal som tvingar dem till att minska sina utsläpp. Sverige och EU står kvar vid sina krav men väntar på en kraftsamling från Kina och USA vilka fortfarande inte har visat några som helst ansatser för klimatet.

Det är lätt att känna hopplöshet. Men i kväll när en skara aktivister samlades i Göteborg och diskuterade klimat kände jag hoppet. Det finns engagemang. Det finns ett brinnande intresse. Det finns människor i Göteborg, i Sverige, i Världen som alla kämpar för en mer rättvis värld. En värld som vill se ekologin istället för ekonomin på piedestalen. Tillsammans förändrar vi världen. Vi ska fortsätta kampen!