Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

torsdag 20 oktober 2011

Utrota fattigdom, utbred Fairtrade

Madde och Sally firar världsfattigdomsdagen
I måndags begav sig Uppsalas aktivistgrupp ut på stora torget för att genomdriva en aktion. Det var nämligen världsfattigdomdagen (vilket för övrigt är en dålig översättning av the International Day for the Eradiction of Poverty) och eftersom det är sjukt att en miljard människor är extremt fattiga åtgärdade vi detta genom att ge folk vita armband där det står "Utrota fattigdomen nu". Aktionen var lyckad, banden tog slut fortare än vad vi hade beräknat och även om få förmodligen var för fattigdom innan vår aktion så sporrade vi förhoppningsvis ett gäng att koncentrera sig än mer på fattigdomens utrotning.

Erik - Fattigdomsexperten
En timme senare samlades vi till vårt vanliga Diakoniamöte där Erik snackade om hur världsfattigdomsdagen startade, vad extrem fattigdom innebär, och huruvida vi kommer uppnå millenniemålen, för att sedan lämna över till en livlig diskussion där vi debatterade konsumtion, hållbar utveckling och om det heter kex eller schex.
Jesper Banan

Två dagar senare, dvs. igår, var det dags för ännu mer aktivism. Då var det ju Fairtrade challenge när över 370 000 svenskar samlades för att fika fairtrade. Måndagens skylt kom till användning igen då Jesper Banan kunde sprida budskapet om det fattigdomsbekämpande kaffet och chokladen.


Även detta var lyckat, Röda Korsets ungdomsförbund gjorde en ovärderlig insats och väldigt många fikade, lärde sig mer om Fairtrade och fick krama levande bananer.
Fattigdomsbekämpande fika