Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

fredag 28 maj 2010

Biståndsministern sparkar Sidachefen

Måste bara kommentera att Gunilla Carlsson har avskedat Sidas chef Anders Nordström. Hon har kraftigt kritiserat Sidas verksamhet då den har ”flera allvarliga brister [...] av såväl förberedelser som uppföljning av programstödet i hälsosektorn”. Spänningen mellan biståndsministern och biståndsmyndigheten har funnits länge, Henrik Brors på Dagens Nyheter säger till och med att det är underligt att avskedan inte kommit tidigare. Samtidigt är det som DN:s ledare poängterar problematiskt att Carlsson avskedar en Sidachef hon själv tillsatte för bara två år sedan.

Det är mycket sannolikt att Sida har haft brister, särskilt när det gäller kontroller, och sådant måste definitivt åtgärdas så att biståndspengarna inte hamnar på villovägar. Samtidigt är biståndet troligen den mest kontrollerade sektorn i världen. Även kontrollen av effektiviteten skulle behövas effektiviseras.