Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

tisdag 20 april 2010

Scouter är smartare än politiker

Igår for jag och Carro från Uppsalagruppen till världsmetropolen Österhåla, förlåt, Östervåla. SMU:s scoutförening hade bjudit in oss för att prata om valfritt ämne, och vi valde att prata om klimatet (kapitalflykt var något komplicerat). När vi började med att fråga vad de visste om klimatförändringen sa 95 % av barnen att de inte hade en aning om vad det var. Vilken tur att vi hade kommit!

Vi körde en liten powerpoint som försökte förklara detta ganska komplicerade ämne på ett enkelt sätt, och därefter fick barnen rita hur de kunde motverka växthuseffekten. Avslutningsvis körde vi en lek där barnen uppdelade i tre lag skulle ta sig över till andra sidan av en å där det fanns krokodiler (jag och Carro) genom att använda sig av plattor. "Syftet", sa vi "är att ALLA ska ta sig över till andra sidan. Varenda kotte." Ett lag hade två plattor, det andra fem och det tredje fjorton. När leken var över klagade laget med två plattor medan det vinnande laget var överförtjusta. Men var syftet att ens eget lag skulle ta sig över snabbast? Barnen tänkte efter. Nej, det var det ju inte. Så körde vi om, leken när alla barnen delade på alla plattor. Genast kunde alla lag ta sig över samtidigt.

Plötsligt förstod barnen att om man delar på resurserna och fördelar ansvar så blir det bättre för alla. Målet är att inte själv ta sig över först utan att alla ska ta sig över. Vi sa att nu var de smartare än politikerna som befann sig i Köpenhamn förra året.