Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

lördag 4 juli 2009

Ungefär det roligaste debattinlägget hittills

Guldbitarna i SVT:s tablåer är ofta kortfilmerna. De man bara råkar se utan att man hade planerat det. Och som ger det där lilla extra åt tillvaron. Som den som gick nyss: Vänstra med ansvar.com (eller cheatneutral.com), det roligaste inlägget i klimatdebatten jag sett och hört på länge. Den går som följer:

2 killar startar en hemsida: Cheatneutral.com. Den går ut på att man kan betala dem för att man är otrogen, så går de pengarna till en som är trogen. På så vis ökar inte den totala mängden otrohet i världen och man kan sluta ha dåligt samvete.

Korkad tycker alla, naturligtvis. Så kan man ju inte göra.

Grejen är bara att det redan görs. Fast inte när det gäller otrohet, utan koldioxidutsläpp. Betala för dina utsläpp (otrohet) för att någon annan, någon annanstans inte ska släppa ut (vara otrogen). Men där höjs inga ögonbryn och ingen viskar "idioter", lite subtilt. Det är tydligen ok.

Men vi kan inte köpa oss ur klimatkrisen. Vi kan inte fortsätta med vår koldioxidbaserade livsstil och dämpa våra dåliga samveten genom att betala andra för att kompensera för dem. Det håller inte, det fattar ju en 3-åring. Vi behöver politisk vilja och handling. Vi behöver människor som sätter press på politikerna att fatta de rätta besluten.

I dagarna tog regeringen Reinfeldt över ordförandeklubban i EU. Upp till bevis, Reinfeldt. Upp till bevis.