Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

måndag 8 oktober 2007

Varför demokrati?

Hela denna vecka, och lite till, sänder SVT en dokumentärserie i 10 delar som heter Varför demokrati? Detta är ett samarbete med Metro International, BBC och andra public service-företag.
Igår såg jag första programmet som hette Rösta på mig där man fick följa tre kinesiska 8åringar som med olika taktik drev sina kampanjer för att bli vald till klassens ordningsman. Det är deras första möte med begreppet demokrati. De coachas, peppas och drillas av sina föräldrar för att bli så populära och framgångsrika som möjligt. Men de hittar också på egna små knep.
De värvar supportrar och medhjälpare, utnyttjar varandras svagheter och attackerar varandras brister. Det blir mycket förtal, arrogans, stolthet, tårar och sårade egon. Men ville de verkligen ”folkets” bästa? Klassens väl drunknade i den egna agendan. De prioriterade främst att ta upp sina motståndares brister, sedan att framhålla sig själv i god dager och sist, om alls, att tala om vad klassen skulle få ut av det hela om de blev valda. Det var intressant att dra paralleller till vuxenvärlden och genom barnens banala valkampanj drogs verklighetens demokratiproblem till sin spets.
Jag rekommenderar verkligen att ni om ni har tid kollar på någon av de kommande dokumentärerna (eller alla). Kvällens program heter På jakt efter revolution.

Läs mer om detta i Metro eller på http://www.svt.se/


Apropå demokrati eller bristen därav, berättade Julia just för mig om tre IT-killar som startat en internetkampanj för folket i Burma. De beskriver det själva som ett ideellt initiativ av en grupp privatpersoner som ska fungera som en manifestation och insamling för ett fritt och demokratiskt Burma. Genom rekommendationer från SIDA och Svenska Burmakommissionen ska de skänka alla insamlade pengar till Diakonias arbete i Burma. Detta är människor som använder sin kompetens och vilja att påverka för att kanalisera sitt missnöje med situationen i världen till förändring. Detta är Människor som förändrar världen! Använd den talang eller intresse du har, gör det du är bra på; bygg en hemsida, skriv en låt, blogga, prata etc. för att förändra världen. Svårare än så behöver det inte vara.

Gå in på http://www.friaburma.nu/