Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

lördag 11 augusti 2007

Nu regnar det...

Nu regnar det….
Det var fredag morgon och vi tittade ut genom fönstret. Jo, det låg regn i luften, som en tjock heltäckande filt bredde molnen ut sig över himlen. Och mycket riktigt kom skurarna efter någon timme och avlöste varandra. Försökte se detta från den positiva sidan: i och med regnet försökte många ta skydd någonstans där det fanns tak. Välrdens tält där vi sitter är ypperligt för folk som söker regnskydd, framförallt pga cafét som finns där. Men så finns ju också vi där. Så, fler kommer in i tältet vid regn, och fler tar en runda förbi oss och tittar lite och tatuerar sig lite eller spelar lite på labyrinten. It´s a win win situation nästan.
En intressant tanke som vi stötte på häromdagen kom från en bibelskole-lärare. Han filosoferade utifrån en bibeltext huruvida man ska strida för sina rättigheter. Egentligen är jag fel att skriva om samtalet för jag hörde det bara i efterhand, men, någonstans står det om att blablabla. Han ansåg helt att vi här i Sverige "kan" strida för andras rättigheter, men filosoferade kring det där just med att strida själv.
Själv lyssnade jag på en debatt om gender och varför det är så få tjejer som står på musikscenerna. Kort sammanfattning av vad vi bör: ändra rollerna redan i förskolan (måste killarna alltid vara dem som spelar gitarren?), tjejer måste ta sitt ansvar att använda sina gåvor de fått och inte backa i blyghet, killar sluta ge gliringar när en tjej ska va med i bandylaget eller spela trummor i popbandet och ge uppmuntran istället, ta upp frågan i församlingen så att det aktivt kommer på agendan en diskussion om hur man kan få jämställdhet över de deltagande.
Och så var det också dags för Joakim W att anlända och tala om Israel/Palestina. Trots en lite otacksam tid precis före kvällsmötet då många vill vara i tid och få bra platser, kom det drygt 50 pers som aktivt satte sig och lyssnade och ett 20 tal fikade eller allmänt hängde i tältet. Och efteråt var det ett tiotal som stannade och diskuterade med Joakim och ställde frågor och faktiskt stannade över en timme till. Kul. Det var mäktigt när Joakim skulle säga sin sista mening i föreläsningen, sekunderna innan så tystnade allt omkringliggande dunk, folk som diskuterade saker vid sidan om tystnade, symaskinerna slutade vibrera, "det är de människorna, de som inte vill att folk ska dödas för att man själv ska få det bättre ställt, det är dem människorna vi ber till Gud om ska få hjälp att finnas på båda sidor för att få arbeta för fred och kärlek." (obs, ungefärligt citat)
Ja, nu blir det ett långt inlägg märker jag. Vill bara passa på att hälsa Julia välkommen som anslöts igår kväll. Och att uppmärksamma killarna som kom och spelade labyrinten igår kväll med sin egen stil. De ville fortfarande ta den närmaste vägen till "farmor" och liksom hoppade med kulan över hålet, det gick ibland och ibland inte. Men de fattade fortfarande vad vi ville säga med spelet, för första gången de lyckades få bollen över hålet ropade de förtjust "vi lyckades smita förbi vakterna"! Roligt.