Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

tisdag 31 augusti 2010

Äntligen!!

Tre gånger har det hänt tidigare i mitt liv. Och idag hände det igen: ett röstkort låg och väntade på mig i brevlådan när jag kom hem. Fattar ni?! Ett r ö s t k o r t! Det ser inte så märkvärdigt ut men egentligen skulle det ju förstoras, ramas in i guldram och sättas upp på väggen. Det är banne mig inte många här i världen som har förmånen att få delta i fria, okorrupta val med fler än ett alternativ att rösta på.

Många suckar när det är valrörelse. Politiker spottar ur sig floskler som inte betyder något och löften de inte håller. Och visst handlar politik mycket om retorik - men borde vi egentligen inte jubla när det är valår? Glädjas åt att vi bor i ett land där politiker öppet och utan våld debatterar med varandra och där vi vet att förloraren inte kommer gripa till vapen bara för att valresultatet inte blev som man ville.

Vad du röstar på spelar ingen roll - men ATT du går och röstar, det spelar faktiskt väldigt stor roll! Så gå med rak och stolt rygg till vallokalen den 19 september och använd den lilla papperslapp som du fått!

Och har du turen att bo i Göteborg, Jönköping, Lund, Örebro eller Malmö tycker jag du ska passa på att gå på Diakonias politikerutfrågningar för att få lite kläm på vad partierna tycker om bistånd och utvecklingsarbete.

måndag 16 augusti 2010

Resultatet från Frizon

Nu är Frizon över, och det gick riktigt, riktigt bra. En överhängande majoritet av dem vi stoppade på väg till hamburgartältet eller Samuel Ljungbladh-spelningen var villiga att skriva till Anders Borg och peppa honom att stoppa kapitalflykten. Hur många kort skrevs på då totalt?
Svar: Alla vi hade. :D

fredag 13 augusti 2010

En hälsning från ett soligt frizon!




När vi anlände till frizon, som är en kristen musikfestival utanför Örebro, var det först bara regn, rusk och lera… Men igår hände det fantastiska –solen kom fram och årets frizon blev inget hav av lera!!
Partytältet är mysigt och folk hänger här bland palmerna. Vi har haft många intressanta samtal i tältet, även med folk som gått förbi utanför. Den hink vi hängt upp med hål i, för att symbolisera hur pengar flödar ut från utvecklingsländerna, är det som lockar till sig flest folk hit till tältet. Spelet ”På liv och död”, som visar den negativa sidan av skatteparadis, har också varit uppskattat. Alla som har tid att prata tycker att detta med skatteflykt och skatteparadis är ett stort problem och skriver gärna under. Vi har för tillfället fått in över 200 namnunderskrifter, som vi med glädje ska skicka till Anders Borg.

Jag ( Frida) pratade med en journalist på Sändaren (dock ingen intervju) om denna problematik och han tycker att det är bra att vi lyfter upp frågor som ingen annan berör. Efter ett tag berättar han att han ingår i ett band och att vi ska få en cd av honom. Han hade nämligen använt meningen ”himlen har ett tak” i en låttext och sen hade han en länk till hemsida i cd-fodralet. Bra!!!

Det är bra stämning här på festivalen. Utställarna runt omkring oss har visat intresse för vår utställning och bjuder gärna på kaffe och godis.Omkring oss har vi även sumobrottning, beachvollybollar och en härlig odör från fotbollsturneringen. Ikväll blir det dans och fina konserter…
Helt plötsligt öppnar sig himmelen för ett kort skyfall, tält fylls och vi blir super poppis!

Festivalhälsningar,
Maria och Frida

måndag 9 augusti 2010

Urkult




Mitt bland tallar, forsar, renskav, veganer, dreadlocks, batiktröjor & fioler stod en skylt som välkomnade till Paradiset. Det var Diakonias aktivistgrupp ute på uppdrag för att informera "urkultarna" om kapitalflykt.
Det var många som ville bidra med sin röst i kampen att stoppa kapitalflykten. I paradistältet provade man aktivisternas sinnrika, pedagogiska & välsnickrade aktiviteter.


På SOL-idaritetstorget var vi i gemenskap med andra organisationer som arbetar för en bättre värld. Vi för människans & vår granne för djurens skull. Djurvännerna gick dock miste om den goda kantarell toasten med västerbottenost & de nygrillade tunnbrödsrullarna med smörstekt välsaltat renskav och tillhörande coleslaw.

När paradiset stängt för dagen fick vi aktivister njuta av den norrländska solnedgången, dansa till den rytmiska folkmusiken från när och fjärran, lyssna till poesi och hänföras av tidernas eldshow.

Efter tre soliga dagar och två älvdopp senare kom regnet. Då packade vi ihop och tog bussen söderut.



Anders Borg har efter dessa dagar många soliga hälsningar som väntar honom i Stockholm.








Urkraftshälsningar från
Annie, Ida, Elin, Caroline och Cissi.

lördag 7 augusti 2010

En liten ljusning

Att utrikesfrågorna lyser med sin frånvaro under valrörelser är ingen nyhet, men att det skulle vara så även i år förvånar mig faktiskt lite. För ett halvår sedan stod vi aktivister på torget i Köpenhamn och fick gåshud av Desmond Tutus brandtal, i samband med ett klimatmöte som för övrigt var en flopp. Inför mötet höll Sverige huvudet högt i klimatdebatten och Fredrik Reinfeldt var helt plötsligt klimativraren nummer ett. Det var med glädje jag ofta öppnade min morgontidning - klimatfrågan var ett hett ämne som debatterades vitt och brett.

Men säg det som varar för evigt. Mötet tog slut, inga bindande beslut togs och världen återgick till det normala. Ja, förutom för världens alla fattiga som får leva med klimatförändringarnas effekter varje dag förstås. Men dom är det ju ingen som lyssnar på.

Men i min naivitet tänkte jag att i höst är det ju faktiskt riksdagsval. Då kanske det börjar snackas och debatteras igen. Men icke. Utrikesfrågorna verkar helt glömmas bort när politikerna istället kan diskutera "livsviktiga" saker som när betyg egentligen ska införas i grundskolan och rut-avdragets vara eller icke vara. Detaljer i sammanhanget. Hallå politiker! Vi står inför en klimatutmaning vi aldrig tidigare skådat. Och därpå en fattigdomsutmaning att lösa. VAKNA! Jag begär inte att ni ska använda all er vakna tid åt dessa frågor, men är är några minuter för mycket begärt?

Så igår ljusnade det vid horisonten lite. Då blev det äntligen lite debatt om biståndsdebatten. Det finns mycket mer att önska om denna debatt, men det är ett helt annat blogginlägg. Just nu är jag nöjd bara en politiker tar orden klimat, fattigdom eller utrikes i sin mun. Om detta ger några ringar på vattnet återstår att se.

(Debatten från Gomorron Sverige ser du här. Inslaget i Aktuellt och Rapport finns där på SVT Play också)

måndag 2 augusti 2010

Festivalpremiär!

Årets utställning har varit på sin första festival: Storsjöyran - en ny blomma i vår festivalbukett. HURGICKDETHURGICKDET? undrar ni såklart ivrigt. Lugna er, folk! Här kommer den kompletta listan och några bilder:

Yrans bästa: att vi trots ett rätt komplicerat ämne lyckades nå fram med vårt budskap till ganska många
Yrans sämsta: blottaren vid vårt sovtält (som jag tack och lov missade, medan andra inte var lika lyckosamma)
Yrans kommentar: "Ni är ju de enda seriösa som är här"
Yrans feltolkning: den vackra palmen på vår gatupratarskylt blev i vissas ögon en hasch-planta... Vår och deras referensram verkar skilja sig en del.
Yrans oväntade höjdpunkt (för en som besökte festivalen för första gången): Presidenttalet! 20 minuter seriös ironi, som avslutas med att publiken sjunger Jämtlandssången. Jag diggar Jämtland!