Vi är Diakoniaaktivisterna. Vi lämnar avtryck och tror på att en bättre värld är möjlig. Tillsammans förändrar vi världen. Välkommen till vår blogg!

lördag 4 juli 2009

Ungefär det roligaste debattinlägget hittills

Guldbitarna i SVT:s tablåer är ofta kortfilmerna. De man bara råkar se utan att man hade planerat det. Och som ger det där lilla extra åt tillvaron. Som den som gick nyss: Vänstra med ansvar.com (eller cheatneutral.com), det roligaste inlägget i klimatdebatten jag sett och hört på länge. Den går som följer:

2 killar startar en hemsida: Cheatneutral.com. Den går ut på att man kan betala dem för att man är otrogen, så går de pengarna till en som är trogen. På så vis ökar inte den totala mängden otrohet i världen och man kan sluta ha dåligt samvete.

Korkad tycker alla, naturligtvis. Så kan man ju inte göra.

Grejen är bara att det redan görs. Fast inte när det gäller otrohet, utan koldioxidutsläpp. Betala för dina utsläpp (otrohet) för att någon annan, någon annanstans inte ska släppa ut (vara otrogen). Men där höjs inga ögonbryn och ingen viskar "idioter", lite subtilt. Det är tydligen ok.

Men vi kan inte köpa oss ur klimatkrisen. Vi kan inte fortsätta med vår koldioxidbaserade livsstil och dämpa våra dåliga samveten genom att betala andra för att kompensera för dem. Det håller inte, det fattar ju en 3-åring. Vi behöver politisk vilja och handling. Vi behöver människor som sätter press på politikerna att fatta de rätta besluten.

I dagarna tog regeringen Reinfeldt över ordförandeklubban i EU. Upp till bevis, Reinfeldt. Upp till bevis.

Parad genom stan

Igår blev vi inbjudna av Global Focus, som vill få företagare att tänka mer klimatsmart, att komma på deras seminarium. Eftersom seminariet redan var i gång smög jag, Frida, in för att kunna ställa en fråga om hur de ser på rättviseperspektivet, medan Oskar och Cissi ställde sig utanför med klockdräkterna för att samla in namn. Var kul att både miljöpartisten och moderaten i panelen tyckte frågan var intressant och att de höll med om att de fattigaste inte ska behöva bidra.
På eftermiddagen mötte vi upp med svenska kyrkans unga och gick en klockparad genom innerstaden. Vi drog på oss mycket uppmärksamhet, eftersom vi ringde med våra väckarklockor och var åtta klockor med hattar på rad. Slutstationen var Almedalen, där miljöpartiets språkrör, Peter Eriksson, skulle hålla sitt tal. Miljöpartiet var det enda partiet som inledde med att sitt ungdomsförbunds ordförande fick hålla ett tal. Vi tyckte det var ett bra initiativ att även låta ungdomsförbundet tala i Almedalen!
Då detta var vår sista kväll tillsammans firade vi vår lyckade vecka med att äta ute på en god Italiensk restaurang. Det va sorgligt att vi nu splittras då vi haft så roligt tillsammans!!




torsdag 2 juli 2009

Klockan klämtar i Visby


Sitter hemma vid datorn efter ännu en het dag i Almedalen. Som vanligt bjuder Gotland på strålande solsken och värmen i kombination med en nyss avnjuten middag (grillat) gör att man är ganska dåsig så här på kvällen men jag ska ändå försöka ge en rapport från dagen som gått.

Vi inledde med att delta i ett seminarium anordnat av Bilda. Vi diakoniaaktivister gjorde ett bejublat inhopp där vi berättade om vårt ideella engagemang, vad vi gjort under våren och lite om Countdown to Copenhagen. Kan glädja Örebrogruppen med att berätta att vi visade upp er film från sångaktionen vilket givetvis bemöttes med rungande applåder från en helt klart inspirerad publik.

Sedan var det dags för klockspel i Domkyrkan. Ett specialkomponerat stycke framfördes av klocktornet (eller vad säger man? Klockaren kanske...) Jaja, det handlade i alla fall om att klockan klämtar för oss här på jorden om vi ska hinna minska våra växthusgasutsläpp i tid. Ärkebiskopen var där och talade och han avslutade med att fråga publiken om klockspelet ringde ut vår tid här på jorden eller om kanske den sista tonen var en ton av hopp?

Efter klockspelet var vi på ett Diakoniaseminarium, även här med medverkan från ärkebiskopen. Seminariet avslutades med paneldebatt med bland annat miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

På kvällen hade jag den stora äran att få bjuda Julia, Cissi och Frida på middag hemma i trädgårdsmöbeln. Kändes som lite välbehövlig avslappning och en bra avslutning på ännu en lyckad dag i Almedalen!
/Oskar

onsdag 1 juli 2009

Tck tck tck och Reinfeldt i Visby




I morse såg dagen ej så hoppfull ut då vi möttes av en regnskur på vägen in mot ringmuren… men innehållsrik blev den.

På förmiddagen fick vi inbjudan till en aktion med kampanjen ”tck tck tck” för att uppmärksamma att Sverige går in i ordförandeskapet i EU just idag. Med gråa overaller och Reinfeldtmask gick vi ut på stan och såg allmänt förvirrade ut. Just så förvirrade som vi tycker ledarskapet är angående klimatfrågan. Det var väldigt varmt och svettigt bakom masken men roligt med all uppmärksamhet det gav.

Under eftermiddagen hann vi cykla för att få en skopa glass, slumra en stund i solen och dricka rättvis juice. Allt detta för att orka med att samla in så mycket namn som möjligt under kvällens partiledartal. Mitt i vimlet av folkmassan i Almedalen stod självaste talaren i egen hög person; Mona Sahlin. Jag var lite nervös men tog mig mod att gå fram och fråga om en underskrift. Hon tyckte att det var BRA mål vi hade men kunde ej av principskäl skriva under. Det räckte för mig. Just nu lyssnar jag på hennes tal och hoppas på ett tal där miljöfrågan är i fokus. Kvällen tar absolut inte slut här. Visby är full av aktiviteter en kväll som denna.